Translate

Minggu, 28 Februari 2016

Jenis-jenis İkan di Turki dikonsumsi sesuai musim


Jenis-jenis İkan di Turki dikonsumsi  sesuai musim


Üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi bulunan Türkiye’de hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün…Ancak her balık her ayda lezzetli olmayabiliyor.Sofraların değişmez lezzeti balık mevsimine göre yenir. İçinde bulunduğumuz Şubat ayında ise Hamsi, İstavrit ve Mezgit yenilecek balıktır.Hangi balık ne zaman yenir, şeklinde yapılan araştırmalarda mevsimine göre balık tüketmenin zamanı şu şekilde sıralandı. Sofraların değişmez lezzeti balık mevsimine göre yenir. İçinde bulunduğumuz Şubat ayında ise Hamsi, İstavrit ve Mezgit yenilecek balıktır. Hangi balık ne zaman yenir, şeklinde yapılan araştırmalarda mevsimine göre balık tüketmenin zamanı şu şekilde sıralandı.
cipura1-300x150
Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır. Ege’de Kasım, Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine girer. Boyları ortalama 25-35 cm. arasındadır.Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.

Gümüş :Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıklarıüremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer, sonbaharda ise geri döner.En fazla 20 cm. uzunluğa ulaşan gümüşün özellikle una bulunmuş tavası lezzetli olur.



Hamsi :Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlanır. Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası, tavası ve buğulaması yapılır. Karadeniz mutfağında ise kullanım alanı çok geniştir. Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.


İstavrit :Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama süresi türe göre Haziran ile Eylül ayına kadar sürer.İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır. Ocak-Nisan arası istavritin en lezzetli olduğu dönemdir.




İzmaritDaha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Marmara’da yaşayan bazı izmarit sürüleri ilkbakarda Karadeniz’e çıkarlar, sonbahar sonunda tekrar geri dönerler.Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur. Tavası yapılırken ise oldukça kalın olan derisini çıkarmak gerekir. Özellikle Şubat-Nisan arasında lezzetli olur.



Kalkan: Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir. Esas olarak Karadeniz’de bulunan kalkan balığı nadir olarak Marmara, Ege ve Akdeniz’de de bulunur. 1 mayıs-30 Haziran arası Türkiye’nin tüm karasularında avlanması yasaktır. Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan, beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir. Kalkan, genelde tavada pişirilir, ızgarası, şişi ve buğulaması da yapılır. Yemeden önce derisindeki düğmeler ayıklanmalıdır. Ocak-Nisan arası kalkanın en lezzetli olduğu dönemdir. 

KaragözTürkiye’nin tüm denizlerinde bulunur. Ortalama uzunluğu 18-25 cm. kadardır. Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır.




Kefal:Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır. Temelde sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kefalin boyu cinsine göre15 cm’den 90 cm’ye kadar çıkabilir. Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır. Tütsüsü de lezzetli olan kefalin yumurtalarından tarama ve havyar da yapılır. Haziran-Eylül ayları dışında yılın tümünde lezzetlidir.



Kılıçbalığı:Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da da görünür. Ortalama uzunluğu 1.80 metreden 3 buçuk metreye kadar çıkabilir. Aşırı avlanma nedeniyle kılıçbalıklarının nesli tükenme tehlikeis ile karşı karşıyadır. Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir. Kılıçbalığının en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Eylül’dür.




Levrek:Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya, Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder. Bu göçler sonbaharda ters yönde tekrarlanır. Her mevsimde, genellikle de Mayıs ortalarından Ekim sonuna kadar avlanır. Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası, ızgarası ve fırını yapılır. Mezgit gibi Levrek de Şubat-Mayıs aylarında lezzetli olur.

  
Lüfer:‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar. Llüfer sürüleri, yumurta bıraktıktan sonra Eylül ayının ortalarından itibaren tekrar İstanbul Boğazı’na döner. Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur. Yılın her ayında tüketilen lüfer, özellikle Ağustos-Eylül arasında lezzetlidir.



MezgitGöçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer. Mart ayında yumurta döktükten sonra Mayıs’ta yeniden Karadeniz’e çıkar.Ortalama 30-40 cm. uzunluğunda olan mezgitin eti beyz ve lezzetlidir. Genlikle tava ve haşlaması yapılan mezgit, Şubat-Mayıs aylarında lezzetlidir.

OrkinosOrtaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır. Türkiye sularında Nisan ayı başında Akdeniz’den göçe başlayan orkinos sürüleri Ege ve Boğazlar üzerinden Karadeniz’e çıkar. Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır. Küçük orkinosların kanı akıtılıp tuzlandıktan sonra ızgarası yapılır. En lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım’dır.



PalamutPalamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri). Genelde ılıman ve sıcak denizlerde yaşayan palamutlar ilkbaharda yumurta dökmek için sürüler halinde İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar, Ağustos’ta geri dönerler. Güneyde yaşayan palamut sürülerinin üreme dönemi Nisan-Mayıs, Karadeniz’de yaşayanlaınsa Mayıs-Hazirandır. Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir.

Pisi balığıBir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur. Üreme mevsimi Mayıs-Ağustos arasıdır. Eti beyaz ve lezzetli olan pisi balığının tavası, ızgarası, şişi ve haşlaması yapılır. Yılın tamamında lezzetlidir.





 Sardalya:Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve buradan da Karadeniz’e geçerler. Yine de Akdeniz ve Ege’de göç etmeyen sardalya sürüleri bulunur.En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası, buğulması ve tuzlaması yapılır. Haziran-Eylül arası lezzetlidir.



 SarpaTürkiye’nin hemen tüm kıyılarında bulunan sarpa ortalama 15-30 cm. boyundadır. İlkbahar ve sonbaharda iki üreme dönemi vardır. Eti yumuşak ve kılçıklı olan sarpanın ızgara ve buğulaması yapılır.



 Tekir:Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya, Ege Denizi’nde Mart-Haziran, Akdeniz’de ise Mayıs-Haziran aylarında ürer. Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir. Tavası, ızgarası, kağıt kebabı ve buğulaması yapılır. En lezzetli olduğu dönem Ağustos-Kasım arasıdır.

Uskumru: Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir. Türkiye sularında yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Büyüklüğü ortalama 30-35 cm kadardır.Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, buğulaması ve çirosu makbuldür. Ekim ve kasın en lezzetli olduğu aylardır.

Sabtu, 27 Februari 2016

Masakan  ala Malaysia



Di Istanbul, di depan pemberhentian bis Edirnekapı, ada Restauran Malaysia 'Nur Muhammad', Di situ disajikan berbagai macam nasi khas Malaysia. Bersama-sama teman-teman, kita memesan Nasi Goreng kampung yang berasa terasi bakar mix ayam dan terasi. Ada juga Nasi Goreng Lemak, dan Nasi Goreng Thailand. Rasa nasi goreng tersebut dekat dengan lidah orang İndonesia. Adapula makanan yang tak kalah lezat seperti Rendang Ayam, dan Sate.
Saya sudah mengubek-ubek link resep Nasi goreng tersebut, dan saya mau mencobanya di rumah.




Berikut beberap link yang memuat masakan Malaysia :

  • Nasi Goreng Kampung

  • Nasi Goreng Pattaya / Thailand


  • Nasi Lemak

http://www.icookasia.com/my/users/icookasia/resipi/nasi-lemak

  • Rendang Ayam Goreng

  • Rendang Ayam


  • Sate Daging













Jumat, 12 Februari 2016

Nasi Kuning Komplit


Nasi Kuning Tumpeng Komplit




Nasi tumpeng kuning ini menjadi menu yang spesial dikarenakan banyak kreasi yang dapat dibuat  ketika menyajikan nasi tumpeng kuning.Bentuk dan variasi inilah yang membuat hiasan dari tumpeng nasi kuning beraneka ragam. Anda dapat mencoba dengan ide baru untuk membuat kreasi nasi tumpeng kuning. Saya juga menyempatkan membuat nasi tumpeng spesial pada hari ultah saya. Karena saya berasal dari Jawa, Nasi kuning menjadi budaya untuk merayakan dan ultah. Lumayan ribet juga, tapi hasilnya memuaskan, pengobat lelahnya memasak.Selain nasi kuning, aneka lauk pauk yang menambah indah dan lezat nasi tumpeng diantaranya :

  1. Ayam bumbu rujak, 
  2. Perkedel daging, 
  3. Sambal goreng hati sapi, 
  4. Rendang daging Padang, 
  5. Sambal goreng kering kentang, dan 
  6. Telur dadar. 
Beberapa sayuran garnish seperti ketimun jepang, tomat cherry, cabe merah besar, selada dan bawang bombay, mempercantik hiasan tumpeng nasi kuning ini. 

Resep Nasi Kuning :
Bahan :

  • 4 cup beras berkualitas,kemudian cuci hingga bersih
  • 2 cup santan kental
  • 4 cup air
Bahan bumbu
  • 2 sdm kunyit,lalu parut, masukkan ke air, dan saring. Tetesi 3 tetes air lemon.
  • 1 lembar daun pandan, lalu bentuk menjadi simpul
  • 2 sereh memarkan
  • 3 lembar daun salam
  • 3 lembar daun jeruk purut
  • Garam secukupnya 
Cara Membuat :
  • Masukkan semua bahan kedalam bowl rice cooker, dan masak sampai matang. 
  • Cetak ketika nasi masih dalam keadaan panas.
  • Hiasi nasi dengan aneka ragam lauk dan garnish.






Kue Terang Bulan

Kue Terang Bulan


Anda juga dapat membuat sendiri menu masakan martabak manis ini di rumah. Membuat martabak manis dengan mudah dan praktis.

Bahan Kulit Martabak Manis/Terang Bulan

  • 1,25  cup tepung terigu protein sedang
  • 1,5 sdm gula pasir
  • 1 sendok teh baking powder
  • 2 butir telur mixer
  • 1/4 sendok teh vanilli bubuk
  • 1,25  cup susu cair hangat
  • 1/4 sdt garam
  • 25 gr mentega air

Bahan Isi Martabak Manis atau Terang Bulan :

  • 1 sdm mentega
  • 2 sendok makan meises
  • 1/2 sendok teh wijen sangrai
  • 100 gram keju parut
  • 50 gram susu kental manis
  • 2 sendok makan kacang tanah / hazelnut kupas, sangrai dan cincang kasar
  • 1 sendok makan gula pasir

Cara Membuat Terang Bulan :

  1. Pertama buat bahan kulit martabak terlebih dahulu : Ayak tepung terigu protein sedang dengan baking powder, masukkan juga gula pasir lalu aduk-aduk hingga rata
  2. Mixer telor, garam dan vanilli bubuk. Satukan  semua bahan, aduk-aduk  hingga rata
  3. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan kocok dengan menggunakan kecepatan rendah hingga adonan menjadi lembut
  4. Diamkan adonan kurang lebih 1 jam dan adonan telah digunakan.
  5. Panaskan cetakan terang bulan, gunakan pan datar yang tebal agar tidak mudah gosong
  6. Tuang adonan dan biarkan selama kurang lebih 15 menit hingga adonan berbusa lalu taburi dengan gula pasir dan tutup hingga matang (gunakan api kecil saat menutup adonan). Angkat.
  7. Olesi dengan margarin dan mentega kemudian taburi dengan meises cokelat, kacang tanah dan wijen yang telah disangrai. Tuang susu kental manis diatasnya
  8. Potong menjadi dua bagian dan tumpuk menjadi satu dan potong potong lagi

Kamis, 11 Februari 2016

Cireng Bandung

Cireng Bandung

CIRENG RENYAH EMPUK


Seharusnya Cireng dibuat dari Tapioka, karena keterbatasan bahan, Patates nisastapun bisa digunakan... malah hasilnya kenyal dan empuk di dalam renyah luarnya.

Bahan :
- 2/3 cup tepung patates nisasta
- Biang adonan : campur semua bahan, rebus, aduk2x hingga membentuk adonan seperti lem
~ 1/3 cup tepung patates nisasta
~ 1 sdm full tepung terigu
~ 1/2 cup susu cair + 1/2 cup air
~ merica bubuk & garam
~ penyedap rasa (optional)
~ irisan daun bawang secukupnya
Cara membuat :
• Aduk tepung bersama adonan biang di bowl besar dengan menggunakan sendok agar tangan tidak melepuh karena kepanasan. Cukup aduk rata saja.
• Bentuk bulat pipih diameter 2,5 cm.
• Goreng dalam minyak panas dengan api kecil., supaya tidak meletus seperti mercon.
• Siap dihidangkan hangat-hangat bersama sambel kacang atau parutan keju, atau saos lain terserah selera anda.

Cari Blog Ini